Google's PageRank Algoritm
Hej Anna-Karin Torberg! Berätta om din matematiska verkstad!
- Jag kallar min matematiska verkstad för Google's Pagerank Algoritm. Antag att en sökning på en textsträng ger en matchning på ett antal websidor. Men vilken ska visas överst? Vilka sidor är verkligen relevanta? PageRank algoritmen utvecklades av Larry Page och Sergey Brin runt 1998 och användes i prototypen för Googles sökmotor. Den visade sig snabbt vara klart bättre än tidigare algoritmer. PageRank algoritmen patenterades, men då den utvecklades vid Stanford University så tillhörde patentet universitetet. Google har exklusiva licensrättigheter till patentet, något som man betalat för i aktier. 2005 sålde Stanford University dessa aktier för 336 miljoner USD. I denna matematiska verkstad skall vi lära oss hur PageRank algoritmen fungerar och tillämpa den på några olika exempel.
Varför fastnade du för matematiken?
- Jag tyckte om att om jag väl hade förstått något så gick det att applicera också på andra problem, att det fanns en struktur och en logik. Att det inte rörde sig om utantillinlärning utan förståelse. Intresset för matematik växte över åren.
Fanns det någon gång någon annan tanke om en annan yrkesinriktning?
- Absolut. När jag började universitetet visste jag nog inte ens vad det betydde att doktorera. Efter gymnasiet jobbade jag ett år på Lantmäteriet med digitala kartsystem och tänkte att jag kanske skulle läsa Lantmäterilinjen. Men sedan tyckte jag att det var för lite matematik där…
Vad är det som gör matematik så fascinerande?
- Logiken. Att allt som först verkar så svårt sedan finner sin struktur.
Under de år du varit verksam, vilka hinder har du stött på? Vad har du gjort då?
- Vilken svår fråga. Ibland fungerar ingenting som man har tänkt sig i ett forskningsprojekt och det är svårt att se en väg framåt. Men det hjälper att diskutera med andra och försöka hitta nya infallsvinklar.
Har du någon gång under din karriär känt att du är den enda som ”inte fattar”?
- Med åren så blir man mindre känslig för det. Värst var nog när jag precis börjat universitetet, innan jag skrivit min första tenta.
Vad är det bästa du upplevt i din karriär så här långt?
- Möjligheten att få arbeta med sådant som jag verkligen tycker är roligt, och i internationella miljöer dessutom. Min längsta period utomlands var på New York University (NYU), då bodde jag på Manhattan under fem års tid.
Vad vore den ULTIMATA mattegrejen att göra?
- Ledord i mitt arbete är noggranna, robusta och effektiva algoritmer. Att utveckla en algoritm för simulering av tex mikroskopiska system med vattendroppar i olja som skulle vara en rejäl förbättring mot vad som finns idag vore ett fantastiskt steg på vägen. Att sedan med generaliteten hos matematiken även kunna använda de nya idéerna för andra tillämpningar skulle öka användbarheten och verkligen bidra till ny kunskap.
Vad hoppas du kunna förmedla under Sonja Kovalevsky-dagarna?
- Att matematik är roligt och spännande och också väldigt användbart.