Erik Wahlén
Hej Erik Wahlén! Varför fastnade du för matematiken och hur gammal var du då?
- Jag fastnade för sättet att tänka och att man kunde komma så långt och förstå så mycket om världen bara med tankens kraft, papper och penna. Det var nog framför allt på gymnasiet jag fastnade. Dels kom jag i kontakt med andra personer som var intresserade av matte och dels började jag själv läsa böcker om matte på egen hand. När jag sen började läsa matte på universitetet så kände jag att jag hade valt rätt.
Fanns det någon gång någon annan tanke om en annan yrkesinriktning?
- Jag var länge inne på att jobba med programmering. Jag programmerar ju fortfarande lite i mitt jobb, men det är inte min huvudsyssla.
Vad är det som gör matematik så fascinerande?
- Att den ger en ett verktyg för att se det väsentliga i ett problem och baserat på det hitta på allmänna metoder som kan användas för att lösa en massa andra problem, som kan tyckas helt orelaterade till det ursprungliga. Det är fascinerande med alla oväntade samband som dyker upp hela tiden i matematiken. Jag tycker att utvecklandet av matematiken är en av mänsklighetens största bedrifter.
Under de år du varit verksam, vilka hinder har du stött på? Vad har du gjort då?
- Hinder och svårigheter dyker upp hela tiden. Det är ofta som det inte går som man hade hoppats i forskningen. Man måste ha mycket tålamod och vara beredd att pröva många olika spår. Ibland har jag känt mig ensam, men då har jag ofta fått ny energi från att prata med studenter eller mina kollegor. Jag blir ofta väldigt glad och inspirerad när jag åker iväg på konferenser och träffar kollegor från hela världen. I början av min karriär jobbade jag rätt mycket ensam. Nu jobbar jag mycket ihop med andra forskare, vilket är väldigt kul.
Har du någon gång under din karriär känt att du är den enda som ”inte fattar”?
- Kanske mer i början av min karriär. Efter ett tag så lär man sig att de flesta andra har samma problem, men att de är rädda för att erkänna att de inte förstår.
Vad är det bästa du upplevt i din karriär såhär långt?
- Svårt att bara nämna en sak. Det är nog alla aha-upplevelser när man äntligen har förstått något man grubblat på länge.
Vad vore den ULTIMATA mattegrejen att göra?
- Vet inte riktigt. När man väl har löst ett svårt problem blir man glad för stunden, men sen vill man gå vidare och lösa nästa problem. Som tur är råder det ingen brist på svåra matematiska problem!
Hade du någon förebild inom matematiken, eller annan vetenskap, när du var ung?
- Inte direkt. Jag tittade dock mycket på science fiction, vilket gjorde mig allmänt intresserad av vetenskap.
Har du någon förebild idag? Vem? Varför just denna person?
- Det är många olika personer. Både olika forskare som jag ser upp till och olika lärare och handledare som jag har haft genom åren. Jag försöker att ta efter de egenskaper som jag gillar hos mina olika förebilder.
Hur skulle du förklara vad matematik är?
- Ett sätt att beskriva och förstå olika abstrakta strukturer och samband, som kan användas för att bygga modeller av verkligheten och lösa många olika sorters problem.
Vilken är den bästa bok du läst om matematik?
- Det finns många matteböcker som jag gillar, men som kräver mycket förkunskaper. När jag gick i gymnasiet gillade jag Simon Singhs böcker "Fermats gåta” och ”Kodboken” väldigt mycket. De bidrog till att öka mitt matteintresse. Jag lånade också en del böcker om abstrakt algebra på biblioteket, som innehöll saker som vi inte lärde oss i skolan (jag minns inte exakt vilka). De gav en bra inblick i hur matematiken är uppbyggd och var en bra förberedelse inför universitetsstudierna.
Vilken är den bästa bok du läst överhuvudtaget?
- Svårt att bara nämna en. En bok som jag läste för inte så länge sen och gillade mycket är Norwegian Wood av Haruki Murakami.
Vad brukar du göra på din fritid?
- Det vanliga (resa, läsa, lyssna på musik, titta på filmer och tv-serier, jogga, …). Jag gillar också att spela brädspel och gå på pub-quiz.
Vad hoppas du kunna förmedla under Sonja Kovalevsky-dagarna?
- Något om hur forskning i matematik går till och hur kul det är.
Vad ska du science slamma om?
- Vattenvågornas matematik.
Har du deltagit i science slam förut?
- Nej.
Vad tycker du är särskilt svårt med att prata populärvetenskap?
- Att förklara komplicerade samband på ett enkelt sätt.
Vilka är dina styrkor när det kommer till Science slam tror du?
- Det återstår att se.
Vem tror du kommer att vinna Science slammet?
- Vet ej, men det ska bli väldigt spännande att lyssna på de andra forskarna.